понедељак, 9. март 2015.

Costalunga Barbera d'Asti 2012

Kada se održi manifestacija na kojoj učestvuju samo vinari iz Italije, zemlje čija vina imaju toliko maestralnih varijacija,onda to mora da bude spektakl! Na BWE se okupilo tridesetak vinarija, koje su našem vinskom auditorijumu predstavile: Prosecco, Barberu, Primitivo, Nagro Amaro, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Barolo i njegovo visočanstvo Amarone della Valpolicalla (o ljubavi prema Amaroneu nekom drugom prilikom). Izlagači su bili veoma ljubazni, a moglo se od njih nešto i naučiti. Za ovu priliku sam izabrao jednu od sorti koja se to veče našla na meniju - Barberu.
Barbera je autohtona italijanska sorta koja se uzgaja u oblasti Pijemonte i može se reći da je najrasprostranjenija sorta u tom delu Italije. U Pijemontu postoje dve dela u kojima se gaji Barbera, a to su Alba i Asti. U Astiju je Barbera mnogo boljeg kvaliteta i po stilu i ceni prednjači gradić po imenu Nizza. Ima dosta polemike oko toga da li je treba piti mladu ili je probati posle nekoliko godina, ali ovo je prilika da se proba i proceni.
Boca koju sam namenio za to veče je otvorena sat vremena ranije i vino odlikuje svetlo rubin boja, prozirnost i izuzetna pokretljivost. Na mirisu ima dosta svežine i višnje sa blagim začinskim notama u pozadini. Na ukusu takođe sveže i višnjasto, srednjeg tela,srednjih kiselina, sa taninima koji se osete, ali deluju tako nežno i tek toliko biberasto. Posle tri godine, ovo vino u sebi ima još dosta života.
Zaista sam uživao u Barberi i doživeo ga kao vino za koje nije potrebna velika priprema i koje može da se uparuje sa dosta različite hrane. Hvala Vam braćo Italijani što ste nam doneli da osetimo kako izgledaju svetski ukusi, kako se treba ponašati kada predstavljate svoju vinariju i kako miriše jutro posle obilja Amaronea :)


Нема коментара:

Постави коментар