недеља, 1. март 2015.

Blatina Stojić 2012

U poslednje vreme na raznim vinskim smotrama u Srbiji, pravo osveženje i iznenađenje predstavljaju vinari koji dolaze iz užarene Hercegovina, regiona koja ima sve uslove da na osnovu svog teroara pravi odlična vina koja poseduju lični potpis. Žilavka i Blatina su glavne uzdanice vinskog tima Hercegovine, ujedno i njihove autohtone sorte. Osnovne karakteristike Blatine su rubin crvena boja i voćne arome (poput šljive,suve šljive i šumskog voća). Postoji zanimljiva izreka da je Žilavka vino smijeha, a Blatina vino grijeha. Stoga, rešio sam da se malo ogrešim.
Na početku se može primetiti da je vino svetlo rubin crvene boje i u čaši veoma pokretljivo, sa suzama koje se spuštaju kao roletne. Miris odiše svežinom i intezivnim aromama crvenog voća koje se osete daleko izvan čaše (na slepo bi slobodno moglo da prođe kao vino novog sveta). U ustima se zadržava sva silna voćnost sa blagim herbalnim aromama koje ostavljaju veoma dugačku i svežu završnicu. Interesantno je da kada progutate vino koje u sebi sadrži toliko voćnosti - tela jednostavno nema! Ipak, ogroman talas svežine koji zapljuskuje naše čulo mirisa je glavni favorit Stojićeve Blatine
Na kraju se može  reći da ovo vino i posle tri godine  ne pokazuje nikakve znake umora i da deluje još mlada i živahno,kao i to da mu predstoji još dosta godina dobrog zdravlja u boci. Možda bi vino grijeha trebalo da sadrži više tela. Vranac je grešniji! :) Ovom prilikom bih još želeo da kažem da podržavam trud i vina vinara iz Hercegovine,kao i prisustvo na vinskim manifestacijama u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар