уторак, 10. јануар 2017.

Vranac Pro corde 2013.

Nedavno se na vinskom tržištu pojavila nova berba Plantaža. Reč je o Vrancu Pro corde iz 2013. godine, vinu prema kome čovek ne može biti ravnodušan i koje u sebi sadrži sve primese da bi se za njega reklo da je - dobro vino.
Kao pasionirani ljubitelj sorte Vranac koji dolazi iz Crne Gore i Hercegovine, nestrpljivo sam čekao probu berbe 2013. godine.
Vratimo se malo unazad i prisetimo se berbe Pro cordea iz 2011. i 2012. godine:
2011. godina za Vranac je bila jedna od nepononovljivih. Godina u kojoj je nastalo vino pod nazivom Stari podrum, čije se ime u vinskim krugovima izgovara sa velikim poštovanjem. Pro corde iz 2011. je maestralan! Tamno crvene boje, extra suv, taninski, zemljan i sa aromom suve šljive koja parališe.
2012. godina je drugačija od prethodne. Izražene arome crvenog voća, tamno crvene boje, puno topline i sunca koji izbijaju iz čaše. Dosta je lakši za piće.
Pro corde iz 2013.godine je opet poseban na svoj način. Boja je tamno crvena, sa ljubičastim nijansama na obodu čaše.
Aroma koja dominira je iznenađujuće prijatna borovnica. Kao džem od mlevenih borovnica bez šećera. Kiseline iste kao i kiselost tog džema. Jestive.
Tanini prijatni, na mnogo izraženi, pitki. Farbanje zuba, jezika i usana ne treba ni pominjati ( zanimljivo je kad smo već kod farbanja to, da mi većina ljudi koja vino pije rekreativno kaže da ne piju vina sa takvim osobinama, jer je takvo vino veštačko ?!# ).
Crna čokolada daleko u pozadinu, što je sasvim dovoljan udeo drveta u vinu. Procenat alkohola od 14% je standardan za Pro corde.
I ova godina Vranca ima svoje prepoznatljivo lice, svoj ukus. Stil od ove godine je priča za sebe. Posebno bih istakao prijatne kiseline čiji miris i ukus i sada mogu da osetim.
Svaki put me inspiriše da tekst izbacim u jednom dahu. Iz prve!


Нема коментара:

Постави коментар