четвртак, 3. септембар 2015.

Vranac barrique Plantaže 2009

Plantaže jednostavno ne prestaju da oduševljavaju svoju vinsku publiku. Ozbiljni i neiscrpno kreativni, pokazuju svetu šta sve sorta Vranac može da iznedri iz sebe i gde su granice. Na jednoj od degustacija Vranaca, Slavoljub Ćirović je istakao svoje poštovanje prema ovoj sorti, ocenivši je kao najmuškiju u svetu vina. Moj čovek.
Imao sam prilika da probam sve varijetete Vranca iz Plantaža, ali barik verziju kroz celu bocu - nisam. Možda mi je ovo vino bilo u gornjem delu liste želja. Samo da podsetim da je barik drvena bačva od 225 litara, obično od hrastovine.
Boja je tipična za crnogorske Vrance, izuzetno tamno crvena, neprobojna, ali u isto vreme i odlično definisana i precizna. U čaši pokretljivo i lepo. Na mirisu se može osetiti široki dijapazon voćnih aroma, počevši od crvene višnje,pa sve do konačne obožavane suve šljive. Boje voća se menjaju postepeno, iz crvenog u crno, i sve vreme su u pozadini prisutne blage arome začina.  U ustima puno, ukus koji je oštar i precizan poput boje, oseti se teroar, prijatan i moćan odjednom. Ne toliko taninski izražen, kako neki Vranci umeju da budu, ali u formi koja je besprekorna.
Pita neki čovek Sommeliera Sremskog:
- Koliki je vek ovom vinu?
A on će na to:
-Još deset godina najmaje u odličnom stanju!
Vranac koji raste u Crnoj Gori je prepoznatljivog ukusa. Sorta koja poseduje neiscrpan izvor energije i koja te natera da je poštuješ. Vranac barik svakako spada u vina za koje se može reći da je veliko. Doživljaj koji se pamti.

Нема коментара:

Постави коментар