среда, 25. март 2015.

Postup Donja Banda 2012

Postup je položaj na poluostrvu Pelješac, koji zajedno sa Dingačem, predstavlja vrhunska vina od sorte Plavac mali i ponos su i dika Dalmacije. Dosta Plavaca je u poslednje vreme prošlo kroz moju vinsku čašu i jednostavno želim da svakoj novoj sorti pružim priliku da se predstavi, da joj osetim karakter, da joj lociram boju i da osetim arome i mirise kraja na kome je loza rasla. Samo još da napomenem i položaj Ivan Dolac, na kome takođe raste Plavac i nalazi se na Hvaru.
Plavac koji se našao na degustaciji se prilično razlikuje od svih prethodnih koje sam do sada probao. Prva stvar koja upada u oči je boja, koja deluje veoma zatvoreno i tamno, za razliku od većine koji su garnet crvene boje. Na mirisu izuzetno sočno, mesnato, voćno, sa povremenim mirisom nečeg prašnjavog, što sam osetio u i maestralnom Plavcu Korta Katarina. U ustima sve puca od punoće, sa dosta alkohola ( 15,2 % ) koji brzo omamljuje, sa taninima koji sitno bockaju obraze i jezik i kojih ima u velikom broju i sa aromama crnog voća koje je na momente prodimljeno. U poslednjoj čaši sve postaje jasnije i šljiva počinje da dominira, kao osnovna aroma ove sorte.
Vino se prilikom degustacije veoma lepo razvijalo, i svaki gutljaj je sa sobom nosio neki drugačiji ukus. Potencijal za odležavanje je na zavidnom nivou i sigurno će biti još prilika za druženje sa ovom zanimljivom sortom.

Нема коментара:

Постави коментар