среда, 18. март 2015.

Merlot DiBonis 2008

Vinarija DiBonis, zajedno sa vinarijom Zvonko Bogdan, predstavlja Palić i Suboticu u najlepšem vinskom svetlu i postavlja se kao destinacija koju obavezno treba posetiti.Vina iz vinarije DiBonis su uvek bila dobro kotirana i uvek nekako drugačija. Merlo koji sam danas probao je osvojio  drugo mesto na nedavnom februarskom ocenjivanju u Beogradu, odmah iza već dve godine neprikosnovenog Širaza 2009., koji dolazi  iz iste vinarije i prvo je vino koje je na tom tradicionalnom takmičenju dobilo više od 90 bodova ( prava poslastica je podatak da je to vino stajalo u bariku 60 meseci).
Vratimo se na Merlo koji je odmah nakon otvaranja mirisao kao spreman za konzumaciju. Slatkasti mirisi crnog voća su u startu bili sjajni. Ipak, ovo vino bih opisao kao prolaz kroz nekoliko faza mirisa drveta. Na početku sa slatkim dimom, zatim se pojavljuje i vanila, pa malo više tostirani barik i na kraju dim. Crno voće je sve vreme prisutno u pozadini, kiseline su oštre i povišene, po refleksiji ne izgleda da vino ima sedam godina, još uvek dobro pokretno, na momente sveže, tanini su blagi i pomalo opori. Stvarno o ovom vinu ima puno da se kaže.
Volim kada na rođendan svog deteta pijem vino iz te godine. Sa DiBonisom nije bilo greške i stil vina koji gaji ovu vinarija je zaista jedinstven kod nas.Majstori drveta!

2 коментара: