недеља, 3. април 2016.

Prosecco

Nedavno je u Beogradu, u hotelu Crown Plaza, održana treća po redu manifestacija pod nazivom "Balkan Wine Expo", koja je imala za cilj upoznavanje našeg tržišta sa vinima iz Italije. Ipak, pored izlagača iz 11 regiona Italije, koji su zanimljivim stilovima i sortama ostavljali sjajan utisak i zabavljali prisutne, degustacija deset Proseka je ipak bila glavna atrakcija manifestacije.
Šta je Proseko?
Proseko je penušavo vino koje nam dolazi iz dva regiona Italije - Veneta i Friuli Vecenija Đulije. Proizvodi se od sorte grožđa Glera, koja u vinu mora biti zastupljena najmanje 85%. Obično se dodaju još i neke druge sorte, poput Šardonea, Pino Blana i Malvazije.
Arome Proseka su uglavnom voćne i cvetne. Jabuka, kruška, breskva, grožđe, fiori bianco, akacija.
Mehurići su u nekim slučajevima veoma agresivni i obilni, dok su u ponekim vinima slabije izraženi, ali su tada arome zrelije.
Sa degustacije bih izdvojio dva vina koja su sa svojim stilom bila drugačija. Jedno se izdvajalo priličnom slanoćom, kamenom i mineralnosti, a drugo slatkoćom i mirisom kompota od grožđa.
Proseko treba shvatiti kao vino koje stvara dobro raspoloženje, lepo rashlađuje u toplim danima, može da posluži kao aperitiv i kao dižestiv, cenovno pristupačan, mlad, svež i vedar.
Osvrnuo bih se na kraju i na sjajnu organizaciju ove manifestacuje, koja svojim karakterom i načinom edukacije vinskog sveta Srbije, zaslužuje čistu desetku. Ottimo!

Нема коментара:

Постави коментар