понедељак, 13. април 2015.

Kremen - o - logija

Za Negotin se oduvek vezivala priča o kvalitetu sorte Game. Fruška Gora se oduvek smatrala Mekom za bele sorte grožđa. Nit' je snijeg, nit' su labudovi!  Posle nekoliko godina aktivnog vinskog treninga, slobodno mogu reći da je Negotin region u kome Kaberne Sovinjon postiže izuzetne rezultate, dok Fruška Gora može da ponudi odlična crvena vina i da tu od crnih sorti prednjače Merlo i u poslednje vreme sjajni Marselan. Kremen spada u jedan od najboljih Kabernea u Srbiji i dolazi iz okoline Negotina. Ovaj post je omaž svim Kremenima do sada!
Do sada su urađena četiri Kremena: '09. , '11. , '12. , '13. i jedan Kremen Kamen '11.
Kremen 2009. - Prvi put sam ga probao na Mediteraneu u paviljonu Cvijeta Zuzorić i to vino je obeležilo ceo događaj. Jako lepe arome srpskog hrasta i  crnog voća su glavne karakteristike za Kremen iz te godine.
Kremen 2011 - Godina koju sam najviše puta probao i odlikuje je izuzetna ekstraktnost, koju ni dekantiranjem nisam mogao da primirim. U ustima je sve vibriralo! Voleo bi sada da ga probam.
Kremen 2012 - Kremen iz ove godine je postigao velike uspehe, kako na domaćoj, tako i na inostranoj vinskoj sceni. Najbolje vino Srbije za 2014. i bronza na Decanteru! Sve je na svom mestu, blago začinske arome, crveno voće i blagi tanini. Umerenost u svemu!
Kremen 2013 - Vino koje je trenutno aktuelno na tržištu i neverovatno me podseća na neki mladi Kasiljero, sa dosta tanina koji su prilično aktivni i bockavi, džemasto i sve je u znaku omiljenog mi cassisa.
Kao što vidite, svaka godina je različita, ali jedna stvar je zajednička za sve Mataljeve Kremene. Kada bi postavili pedeset čaša različitog Kabernea, mislim da bi prepoznao Mataljev. Kremen ima atipičnu boju za sortu Kaberne, izrazito je rubin crvene boje i veoma prozračan, za razliku od ostalih Kabernea koji se odlikuju tamno crvenom bojom.
Imao sam priliku premijerno da probam i Kremen Kamen 2012, koji će se naći na tržištu u junu i koji  nema mnogo dodirnih tačaka sa Kremenom. Još uvek je zatvoren i stegnut, ali obećava.
U Srbiji postoje nekoliko statusnih vina, među koje je ušao i Kremen. Vino, koje kada uzmete, nećete pogrešiti. Ovom prilikom bi želeo da pozdravim rad vinarije Matalj i da ih pozovem da se uskoro pojave na nekom jakom vinskom događaju u Srbiji. Željni smo! :)



Нема коментара:

Постави коментар