четвртак, 13. новембар 2014.

Rapsani Xinomavro 2011

Xinomavro ili u prevodu kiselo crno je najznačajnija crna sorta grožđa u Grčkoj i na celom Mediteranu. Uz mnogo sunca i tople mediteranske klime,vina sacinjena od ove sorte su izuzetno robusna, taninska i teška,  stoga poseduju veliki potencijal za odležavanje i Grci ga sa ponosom porede sa velikim vinima iz Toskane i Burgundije. Zanimljivo je da je pre dve godine na takmičenju za najboljeg sommeliera Srbije, sudija sa Kipra  postavio pitanje finalistima u vezi sa Xinomavrom i samo je Srđan znao odgovor.
Rapsani je Xinomavro koji je kupažiran sa Stavrotom i Krasatom, sortama za koje do sada nisam čuo. I  dalje sam očekivao nešto žestoko, jer pre toga sam čuo impresiju da je jedan Xinomavro bio nepodnošljiv i da se tek sutra smirio. Ali u ovom slučaju to nije bilo tako.
Na izgledu je delovalo prilično mutno i po boji nikada ne bih rekao da je staro samo tri godine. Na mirisu čisto sa malinama i blagom vanilom, dok u ustima odiše mekoćom. Sudeći po osobinama koje poseduje,  ipak se može reći da je udeo Xinomavra u ovoj kupaži prilično mali, ali da to ne umanjuje pozitivan utisak o ovom vinu.
Cena je oko 10 eura i za taj novac sasvim opravdava kvalitet. Topla preporuka za sve ljubitelje mediteranske klime.

Нема коментара:

Постави коментар