понедељак, 24. август 2015.

Rkaciteli

Vino koje je drugačije.
Rkaciteli je sorta grožđa koja potiče iz Gruzije i u Srbiji gotovo da nema zasada ove sorte. Zato u našoj komšijskoj i osunčanoj prijateljskoj zemlji Makedoniji, Rkacitelija ima dovoljno. Neki ljudi mi se žale da ne mogu pročitaju šta piše na etiketi i ovom prilikom ću im pomoći: RKA - CI - TE - LI. Šta ovu sortu čini drugačijom i genijalnijom od drugih? Jednostavno, to je skup osobina iz nekoliko sorti sažete u jednoj.
Boja vina je svetlo zlatno žuta i u čaši igra kao neka lagana balerina.
Na mirisu blago sladunjavo, puno, sa aromama kruške i meda i pruža veoma prijatan užitak.
U ustima puno i odjednom - fleš (bez Gordona). Kao da me neko katapultirao u mega visine. Kiseline koje su neverovatno visoke i isto tako neverovatno ugodne. Kora od limuna ostavlja dugu završnicu u ustima i jasno je prepoznatljiva. Događaj i iskustvo koje se pamti. Naravno, vino mora biti dobro ohlađeno da bi kiseline došle do izražaja i nacitrusila nepca vinoljuba.
Neka vina u sebi kriju jako dobru priču. Neka vina koštaju mnogo više od ovog, a nemaju toliko toga da kažu i pokažu. Posle boce Rkacitelija ćete znati sa čime da ga uparite, jer on to sve vreme nagoveštava. Probajte, nemojte se stideti.


Нема коментара:

Постави коментар