уторак, 16. фебруар 2016.

Dva vina, jedan region - Ribera del Duero

U narednom periodu bih želeo da prikažem neka vinska poređenja i paralele istih vina iz različitih godina ili različitih vina iz istih regiona. Prvi serijal je otišao u Španiju.
U suvu Riberu del Duero.
Svima nam je poznat značaj i veličina ovog regiona, kako bukvalno, tako i figurativno. Španska autohtona sorta Tempraniljo ovde pokazuje svu svoju raskoš i talenat.
Pored Ribere, u Španiji postoji i region Rioha, sa kojom po kvalitetu stoji rame uz rame. Često je pitanje među vinoljupcima: Ribera ili Rioha?

Protos 2013
Kada bih opisivao stil Ribere mogao bih da ga opišem sa ovim vinom. Dosta sunca u čaši, mnoštvo agresivnih i brzih tanina, crveno voće, srednje kiseline i doza drveta koja je taman koliko treba. Kod Protosa bih još izdvojio prelepu garnet boju, koja me je kroz bocu kupovala svakim novim sipanjem u čašu. Sve vreme je prisutna i aroma maline, koja je u jednom trenutku bila tako čista i realna.

Unacepa 2009
Boja, miris i ukus ovog vina imaju sve osobina vina iz suprotnog regiona - Riohe.
Boja tamna, skoro crna.
Miris sladak, sa puno crnog voća.
U ustima punog tela, slatko crno voće i gotovo bez tanina. Ali...
Bio sam u prilici da probam još neka starija vina iz Ribere i sva su imala jednu zajedničku osobinu. Bila su neverovatno teška i potpuno mirna. Stvarala su oko sebe veoma romantičnu atmosferu.

Oba vina su bila odlična. Svako je na svoj način predstavilo svoje godine, region i pružilo jedinstveno putovanje u svet gde živi Tempraniljo.
Ipak, kada bih trebao da biram između Protosa i Unacepe, izbor bi pao na Protos. Zašto? Zato što je ovo sigurno jedno od boljih vina koje sam probao u poslednje vreme.









Нема коментара:

Постави коментар