недеља, 01. новембар 2015.

Barbera del Monferrato 2009

Barbera je autohtona sorta grožđa iz regije Piemonte u Italiji i zasadi ove sorte su najbrojniji u toj regiji. Uzgaja se u dva dela Piemontea: Albi i Astiju. Grad Monferrato nalazi se u Astiju.
Vina iz Astija su pomalo divljeg karaktera, rustična i snažna, dok vina iz Albe više podsećaju na vina iz novog sveta, koja su dopadljiva, lepa i utegnuta. Čista Kalifornija!
Barbera del Monferrato dokazuje da su ove podele bile tačne.
Boja vina pokazuje indicije o starosti, granitno je crvene boje sa svetlijim nijansama na obodu čaše. Blago je mutno. 
Na mirisu se oseti velika bačva u kojoj je vino odležavalo i arome crvenog voća koje se stidljivo promaljaju ispod rustičnog i izgrebanog mirisa hrastovog drveta. 
U ustima srednje punog tela, sa blagim aromama crvenog voća i stalnim dodirom crnog bibera.. Tanini su prilično hrapavi i vinu daju specifičan ton. Alkohola ima dosta (14,5 %), ali ne pravi nikakav problem. Stil kakav retko imamo prilike da probamo. Ottimo!
Vodi se polemika da li se Barbera treba piti mlada ili je treba pustiti da odležava? Posle nekoliko probanih vina od ove sorte, slobodno se može konstatovati da u obzir dolaze obe varijante.
Na poleđini boce piše da je napravljeno svega 1870 litara ovog sjajnog vina.
Alba ili Asti? Odlučite sami.

Нема коментара:

Постави коментар