недеља, 10. мај 2015.

Prokupac Rubin 2011

Dobar dan i dobro došli u autohtonu Srbiju!
Konačno je na red stigla vinska sorta koja potiče iz moje zemlje. Prokupac i Tamjanika čine autohtoni tim Srbije koji nas uspešno predstavlja po belome svetu. Prokupac se najviše uzgaja u Župi  i ima još nekoliko različitih naziva, kao što su Rskavac (Rajkovići) ili Kameničanka (Jelić). Sorta koja ima svoju boju, miris i ukus. Drago mi je što sam za ovaj put, uz preporuku našeg iskusnog sommeliera, izabrao vino iz premijum kategorije giganta iz Kruševca. Iskreno,bio sam pomalo skeptičan!
Boca je otvorena pola sata pre konzumiranja. U čaši se našla tečnost tamno rubin crvene boje, koja je veoma pokretljiva, sa refleksijom koja nam ukazuje da vino nije mlado. Na mirisu, u početku blagi džem od jagode i blago začinske arome, dok vremenom višnja preuzima primat i dominira do kraja boce, i to višnja koja je sitna,crvena i blago kisela, ali prijatna. U ustima povišene kiseline, arome crvenog voća koje osvežavaju i vremenom su sve intenzivnije i tanini, koji odmah na početku daju do znanja sa kim imate posla i konstantno bockaju jezik i unutrašnjost obraza, ali prijatno. Vino je ostavilo krajnje pozitivan utisak i kada bih u jednoj reči trebao da opišem ovo vino, to bi bila reč - umilno!
Hteo sam na kraju da sumiramo osnovne karakteristike Prokupca:
- rubin do tamno crvene rubin boje
- arome crvenog voća (višnja) , blago začinske arome
- srednje telo, povišene kiseline, dosta tanina
- veliki potencijal za odležavanje
Sve čestitke za ovo, više nego korektno vino, koje vredi bar dva puta više nego što košta. Odlično se kombinuje sa crnom čokoladom i preporuka svim skepticima da probaju ovaj Prokupac.

Нема коментара:

Постави коментар