понедељак, 4. мај 2015.

Pošip 2013

Dolazi sezona toplijeg vremena i trend pijenja vina polako prelazi u svetliju fazu. Pošip sigurno spada u jednu od mojih omiljenih belih sorti grožđa. Nema ga u velikim količinama i svaki koji ćete probati sličan je prethodnom. Uglavnom je punog tela, težak, često sa dosta alkohola i uvek je dobar pratilac branicinu ili oradi na žaru. Imao sam prilike da letujem na ostrvu odakle potiče Pošip. Nažalost, tada sam o vinu jako malo znao :)
Vino za današnju degustaciju nam stiže iz Čare, mesta koje se nalazi u unutrašnjosti ostrva Korčula. Prilikom sipanja vina u čašu se primećuje da je tečnost iz boce gusta, uljasta i prepoznatljive tamno zlatne žute boje. Na mirisu blago sladunjav sa aromama kandriranog voća, kruške i ponekom kiselinom koja izleti. U ustima blago gazirano, resko, pomalo slano, toplo i imate osećaj punih usta vina. Vremenom, blage kiseline sa početka postaju sve izraženije, a vino sve jače. Obavezno služiti hladnije.
Postoje vina koja pijem i od kojih znam da će me boleti glava. E, ovo je bilo takvo!
Ako izuzmemo ovu poslednju stavku, vino je ispunilo očekivanja po pitanju aroma i žestine koje poseduje. Svaki susret sa ovim vinom je priča koje se rado sećam. Kada bi ovaj Pošip uporedio sa Plenkovićevim, Jokićevim ili masovnim Pošipom iz vinarije Čara - ovaj ne bi bio među prva dva.

Нема коментара:

Постави коментар