недеља, 5. април 2015.

Majuelos de Callejo 2006

Ribera del Duero spada u jedan od najcenjenijih regiona Španije i celog sveta. Vinova loza u Riberi raste u  teškim i užarenim uslovima i usled veoma malo padavina u toku godine i visokih letnjih temperatura koje često prelaze četrdeset stepeni, koren vinove loze se spušta i do šest metara dubine u potrazi za vodom. Kada se sve to uzme u obzir, možemo naslutiti kakav stil vina treba očekivati. Sorta koja dominira u ovom regionu i uopšte na Iberijskom poluostrvu je Tempraniljo ( tempra - rano) i javlja se u nekoliko različitih naziva poput Tinta Fina, Tinta Roriz ili Aragonez.
Ribera je takođe poznata i po dugovečnosti svojih vina, te sam očekivao da devet godina večerašnjem kandidatu neće predstavljati nikakav problem. Boja je izuzetno tamna i zatvoreno crvena i više vuče na ljubičastu, dok je u čaši prilično teško i uljasto. Na mirisu zrelo, kupina i crni dud preovlađuju sa povremenom čokoladom u pozadini. U ustima je puno, mirno kao bubica, tanini su se skroz stopili sa vinom i gotovo da se ne osete. Miris prati ukus i veoma dugo traje, ostavljajući iza sebe farbu koja boji celu usnu duplju. :) Zrelo!
Opšti utisak je krajnje pozitivan i od Montepulcana iz Peskare nisam imao priliku da probam ovako mirno vino i osetim arome crnog duda, što samo potvrđuje da Tempraniljo ima mnogo lica i varijeteta. Ovo je bilo pravo vreme da se popije boca.

Нема коментара:

Постави коментар