среда, 8. октобар 2014.

Riserva Ducale Chianti Classico 2005


Odmah na početku bi hteo da izrazim ogromne simpatije prema svakom Chianti Classicu, kao i Italiji uopšte i svim varijacijama i podvarijacija Sanđovezea. Kada sam ulazio u svet vina, nazive regija, sorti grožđa i svih ostalih pojmova vezanih za najvažniju glavnu stvar na svetu, naziv Chianti mi je uvek zvučao nekako najbolje. Kao što znamo, vino Chianti dolazi iz Toskane i spada u jedno od najpopularnijih italijanskih vina. Oznaka classico znači da dolazi iz centralnog dela regiona i uglavnom su vina sa ovom oznakom boljeg kvaliteta od običnog Chiantia. Oznaka koju nosi je DOCG, što znači da je kvalitet garantita.
Ima dana u godini (kada je mojoj deci rođendan) za koje uvek imam nešto lepo ostavljeno da leži i kada se sva gužva skloni, zajedno sa suprugom otvorimo dobru bocu i uživamo kako su naša deca porasla :*  Vino koje smo to veče konzumirali je bilo nekako baš za tu priliku, osetilo se da je prilično staro i sve vreme je bila prisutna aroma konjaka koja je uticala na težinu i žestinu. Hrapava vanila se stidljivo probijala, ali nije uspela mnogo da napravi. Crveno voće ponekad naleti. Oko sebe stvara prijatno romantičan  ambijent i osećate se veoma lepo. Ovakav stil me najviše podseća na Porto Karas, zbog kombinacija sličnih ukusa, baš takve hrapave vanile.
Opšti utisak je da ovo vino sasvim zadovoljava dobrog vinskog poznavaoca i da je sasvim dovoljno za godinu dana popiti jednu bocu ovakvog vinskog stila.

Нема коментара:

Постави коментар